(+421) 917 786 221 | Top Reality 21 - Obchodná 45 | CRM | EN

Top Reality 21Tipy pri kúpe nehnuteľnosti

Top Reality 21

Tipy pri kúpe nehnuteľnosti

Mnohí považujú proces kúpy nehnuteľnosti za výnimočnú udalosť. Veď nekupujú iba dom, či byt, ale hlavne domov, a tak je celý priebeh kúpy nezriedka časovo, a rovnako aj psychicky náročný. Každá skúsenosť je však iná, a preto Vám chceme poradiť, ako postupovať v rôznych situáciách, ale hlavne, ako si kúpu nehnuteľnosti zjednodušiť a vyhnúť sa nepríjemnostiam.

Makléri Top Reality 21 sú profesionálne školení odborníci, ktorí sú pripravení Vám kedykoľvek poradiť a pomôcť pri kúpe nehnuteľnosti. Veríme, že naše rady Vám pomôžu správne sa rozhodnúť.

Ktorá nehnuteľnosť je tá pravá?

Nie všetci máme rovnaké predstavy o bývaní. Každý z nás je osobnosť a tomu by mal prispôsobiť aj svoje potreby pri kúpe a zariaďovaní svojho nového domova. Pred rozhodnutím, ktorú nehnuteľnosť kúpiť, premýšľajte nad svojím životným štýlom, Vašimi súčasnými a predpokladanými potrebami v oblasti bývania a hlavne nad rozpočtom. Je dobré vytvoriť si zoznam požiadaviek, ktoré by Váš nový domov mal spĺňať, a zoradiť ich podľa dôležitosti. Veľmi skoro zistíte, ako hľadať správny domov s vyváženým pomerom: „musím mať a chcel by som mať“.

Na začiatok zvážte svoj životný štýl. Ak milujete varenie, určite budete chcieť dobre zariadenú a priestrannú kuchyňu. Ak chcete mať doma vlastnú kanceláriu, budete potrebovať samostatnú izbu s knižnicou a pracovným priestorom. No a ak vlastníte viacero áut, pravdepodobne budete chcieť priestrannú garáž. Použite tento zoznam ako sprievodcu pri vyhľadávaní vhodnej nehnuteľnosti.
Nemenej dôležité je však myslieť aj na budúcnosť. Pouvažujte, ako dlho chcete vo svojom byte alebo dome ostať, prípadne, čo by ste v ňom v budúcnosti chceli zmeniť, či prerobiť. Ak ste napríklad mladomanželia, asi sa momentálne nebudete starať o dostupnosť škôl v blízkom okolí, ale v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov sa určite budete musieť zaoberať aj touto otázkou.
Je dôležité, aby ste zvažovali lokalitu Vášho nového domova rovnako starostlivo ako jeho hlavné črty. Lokalita je podstatnou súčasťou akéhokoľvek bývania. Dobre si zvážte vzdialenosti do zamestnania, obchodov, lekárne, škôlky, školy, možnosti dopravy, parkovania, no nezabúdajte ani na dopravnú špičku.

Najdôležitejšie je však samotné rozhodnutie o type bývania. Vyberiete si nájomný byt alebo byt v osobnom vlastníctve? Radovú zástavbu alebo samostatne stojaci dom? Možností je naozaj viacero.

Rozoberte so svojím realitným maklérom všetky tieto možnosti, nechajte si poradiť od profesionála. Aj napriek skutočnosti, že kupujúci dnes vo veľkej miere používajú hlavne internet a priamo kontaktujú predávajúcich, je stále vhodné využívať služby realitného makléra. Pomoc odborníka využijete počas celého procesu. Má k dispozícií informácie a skúsenosti z predchádzajúcich obchodov, zodpovie Vám vaše otázky, podelí sa o profesionálne skúsenosti a v konečnom dôsledku zariadi vyhľadávanie a celú dokumentáciu ohľadom realitnej transakcie. Profesionáli z Top Reality 21 s využitím miestnych informácií a vďaka prehľadu o trendoch na trhu Vám pomôžu zúžiť Váš výber nehnuteľnosti.

Prehliadka nehnuteľnosti

Keď ste pripravený navštíviť nehnuteľnosti, požiadajte svojho makléra Top Reality 21 o naplánovanie prehliadok. V priebehu každej prehliadky nehnuteľnosti si vytvorte poznámky „čo je pre Vás dôležité“ a vďaka nim potom vylúčte nehnuteľnosti, ktoré jasne nezodpovedajú Vašim predstavám a štandardom. Odporúčame priniesť si vlastný fotoaparát na zaznamenanie toho, čo vidíte. Neskôr to určite oceníte.

Po každej prehliadke si spíšte, čo sa Vám na nehnuteľnosti páčilo a čo nie. Vytvorte si systém hodnotenia, ktorý Vám pomôže zúžiť výber. Napríklad si vyberte nehnuteľnosť, ktorá sa Vám v ten deň páčila najviac, a porovnajte ju s ostatnými nehnuteľnosťami. Keď si vyberiete lepšiu, používajte ju ďalej ako štandard pre ostatné ponuky.

Prevzatie nehnuteľnosti

Záverečné stretnutie nasleduje po tom, ako je vlastníctvo nehnuteľnosti prevedené z predávajúceho na kupujúceho. Ide o formálne stretnutie, ktorého sa väčšinou zúčastňuje kupujúci, predávajúci a realitný maklér.
Predávajúci odovzdáva nehnuteľnosť kupujúcemu. Realitný maklér kupujúcemu s preberaním nehnuteľnosti pomáha a na odovzdanie nehnuteľnosti pripraví protokol, ktorý s kupujúcim bod po bode prejde a vysvetlí konkrétne na nehnuteľnosti. Ak je všetko v poriadku presne podľa podpísanej zmluvy, prichádza tá najkrajšia časť – konečne získavate kľúče od svojho nového domova!