(+421) 917 786 221 | Top Reality 21 - Obchodná 45 | CRM | EN

Top Reality 21Tipy pri prenájme nehnuteľnosti

Top Reality 21

Tipy pri prenájme nehnuteľnosti


Mnoho ľudí vníma proces prenájmu nehnuteľnosti ako časovo náročný a niekedy až psychicky vyčerpávajúci krok vo svojom živote. Nie každá skúsenosť s prenájmom je rovnaká, ale tieto tipy poskytujú predstavu o rozdielnych postupoch, s ktorými sa pri prenájme nehnuteľnosti môžete stretnúť.


Súčasná situácia na slovenskom aj zahraničnom trhu s hnuteľnosťami vyvoláva omnoho väčší záujem o prenájom nehnuteľnosti než o jeho kúpu. Hlavnými dôvodmi sú celková finančná nestabilita trhov, pokles cien nehnuteľností a, samozrejme, flexibilita nájomcu. Naopak, dôvody, prečo si ľudia nehnuteľnosť kupujú, sú nasledujúce:
Namiesto úhrady nájomného platíte časť splátok hypotekárneho úveru
S nehnuteľnosťou môžete zaobchádzať omnoho viac podľa svojich predstáv, než keby bola vo vlastníctve tretej osoby, od ktorej si ju prenajímate.
Nehnuteľnosť je jedným z najväčších uchovávateľov hodnoty
A makléri Top Reality 21 sú pripravení pomôcť Vám rozhodnúť sa na základe dostatočných informácií a naviesť Vás na cestu k domovu. Prečítaním našich rád pre nájomcov lepšie porozumiete tomu, čo máte očakávať pri procese prenájmu nehnuteľnosti. Pre Vaše pohodlie sú v týchto radách zahrnuté taktiež užitočné príklady.
Dozviete sa:

  • Je teraz správny čas na prenájom nehnuteľnosti?
  • Aké vysoké nájomné si môžete dovoliť?
  • Akú dlhú zmluvu si máte dohodnúť?
  • Ktorá nehnuteľnosť je pre Vás tá pravá?
  • Akú nehnuteľnosť?

Pred rozhodnutím, ktorú nehnuteľnosť si prenajať, premýšľajte nad svojím životným štýlom, Vašimi súčasnými a predpokladanými potrebami v oblasti bývania a Vaším rozpočtom. Je dobré vytvoriť si zoznam požiadaviek, ktoré by ste vo svojom novom domove chceli, a zoradiť ich podľa dôležitosti – čoskoro zistíte, ako hľadať ten správny domov, obsahujúci vyvážený pomer medzi „musím mať“ a „bolo by pekné mať“.
Na začiatok zvážte svoj životný štýl. Ak milujete varenie, budete chcieť dobre vybavenú kuchyňu. Ak je Vaším koníčkom záhradkárenie, budete chcieť dvor a záhradu. Ak plánujete vytvoriť si doma pracovňu, budete potrebovať miestnosť pre oddelenú knižnicu a pracovný priestor. Ak vlastníte niekoľko áut, pravdepodobne budete vyžadovať priestornú garáž. Použite tento zoznam ako sprievodcu pri vyhľadávaní vhodnej nehnuteľnosti.


Ďalej premýšľajte nad tým, čo by ste mohli v budúcnosti potrebovať. Pritom uvažujte, ako dlho chcete v tomto domove zostať. Nájomná zmluva je oveľa flexibilnejšia ako vlastníctvo nehnuteľnosti a pokiaľ máte rozumne postavenú nájomnú zmluvu, potom sa môžete kedykoľvek presťahovať do nového a lepšieho domova. Ak ste novomanželia, asi sa momentálne nebudete starať o dostupnosť škôl v blízkom okolí, ale v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov by ste mohli. Ak máte starších rodičov, možno bude chcieť hľadať domovy pre seniorov, ktoré so o nich postarajú rovnako dobre ako Vy.


Je dôležité, aby ste zvažovali lokalitu Vášho nového domova rovnako dôkladne ako jeho hlavné rysy. Lokalita je podstatnou súčasťou akéhokoľvek bývania. Pri uvažovaní nad vzdialenosťou do práce musíte navyše zhodnotiť dostupnosť obchodov, lekárskych zariadení, škôl a materských škôlok, mestskú hromadnú dopravu, parkovanie, a taktiež časovú náročnosť cesty z Vášho domova do práce v dopravných špičkách. To, čo ušetríte na lacnom nájomnom na okraji mesta, môžete následne zaplatiť za dochádzanie všetkých členov domácnosti za prácou alebo vzdelaním.


Pravdepodobne najdôležitejšie je rozhodnutie o type bývania. Radový dom alebo samostatne stojaci? Prajete si murovaný, panelový alebo drevostavbu? Preferujete nový dom alebo starší?


Prediskutujte so svojím realitným profesionálom všetky tieto hľadiská. Napriek tomu, že stále viac nájomcov dnes používa na získanie prístupu k inzerovaným nehnuteľnostiam internet, alebo priamo kontaktujú osobu, uvedenú na prenajímanej nehnuteľnosti, je stále vhodné využiť služby makléra. Makléra oceníte počas celého procesu: má k dispozícii dáta a skúsenosti z predchádzajúcich obchodov, zodpovie otázky, podelí sa o profesionálne znalosti a vybaví akékoľvek vyhľadávanie a papierovanie, ktoré si realitná transakcia vyžaduje. Profesionáli Top Reality 21 s využitím miestnych informácií a prehľade o trendoch trhu pomôžu klientom zúžiť ich výber.


Prehliadka nehnuteľnosti
Keď ste pripravený navštíviť nehnuteľnosti, požiadajte svojho makléra Top Reality 21 o naplánovanie prehliadok a uistenie, že nenavštívite nehnuteľnosti, ktoré ste už videli v minulosti. Počas každej prehliadky nehnuteľnosti si robte poznámky „čo je pre mňa dôležité“ a vďaka nim potom vylúčite nehnuteľnosti, ktoré jednoznačne nezodpovedajú Vašim predstavám. A prineste si digitálny fotoaparát na zaznamenanie toho, čo vidíte – neskôr tieto fotografie oceníte.


Po každej prehliadke si spíšte, čo sa Vám na nehnuteľnosti páčilo a čo nie. Vytvorte si systém hodnotenia, ktorý Vám pomôže zúžiť výber. Napríklad si vyberte nehnuteľnosť, ktorá sa Vám v ten deň páčila najviac a porovnajte ju s ostatnými nehnuteľnosťami. Keď zvolíte tú lepšiu, použite ju ďalej ako nový štandard.


Odovzdanie nehnuteľnosti


Záverečné stretnutie nasleduje po tom, čo je nájomná zmluva podpísaná. Ide o formálnu schôdzku, ktorej sa väčšinou zúčastňuje nájomca, prenajímateľ a realitný maklér.


Prenajímateľ odovzdá nehnuteľnosť nájomcovi. Realitný maklér Vám s prevzatím nehnuteľnosti pomáha a spravidla pripraví odovzdávací protokol, ktorý s Vami prejde bod po bode, a vysvetlí konkrétne na danej nehnuteľnosti. Ak je všetko v poriadku podľa nájomnej zmluvy, prichádza tá najlepšia časť – konečne získavate kľúče od svojho nového domova!